Ízelítő, gyakorlatok

Tudatosság
- Figyelem
- Identitás


Identitás = te + hitek (vélekedések) önmagadról

 „Az vagy, amit megeszel.”
Ebben is van igazság, de én most inkább így fogalmaznék:
Az vagy, amire a figyelmed irányul.”

Ez egy oda-vissza működő, avagy önerősítő folyamat. Jobban vonzza a figyelmünket az, amivel kapcsolatban van már tapasztalatunk, aminek már van valamiféle jelentése, előélete a számunkra, ami érzelmileg megérint (akár pozitív, azaz vonzó, akár negatív, azaz taszító a számunkra, azaz ellenállunk neki). Mivel ezekre a dolgokra fokozottabban odafigyelünk, a világnak erről a részéről kapunk információkat, ezt a valóságot tapasztaljuk meg. Mivel a valóságnak ezt a részét tapasztaljuk meg, ez már bizonyítékul is szolgál arra, hogy „Aha, így van.” Jól, gondoltuk, mert íme, megvalósult, megtapasztaltuk. (Érdekes gondolatmenet, ugye?) Így teremtjük a saját külső és belső világunkat, saját magunkat, az identitásunkat is.

„A mai fiatalok olyan lármásak.” – gondolod, és óhatatlanul kiszűri a füled az utcán, a metrón a hangoskodó fiatalokat. „Ugye, megmondtam!” És a világod megtelik hangoskodó fiatalokkal, korábbi tapasztalataid megerősítést nyertek, és szépen bebetonozódik a véleményed a fiatalokról, a jövőre nézve kialakul a szűrő, amin keresztül a fiatalokat megtapasztalod. A csendes gyerekek felett átsiklik a figyelmed. Ha előítéletektől mentesen, szabad figyelemmel közelítenél a világhoz, sokféle gyermeket (valóságot) vennél észre magad körül… Ahogy cseperedsz, elfogulatlanul tiszta gyermeki figyelmed egyre inkább átirányul arról, ami van, mindarra, amit a világról és magadról gondolsz. Ezek útját állják szabad figyelmednek. A szivárvány színei már nem ragyognak olyan tisztán és sokszínűen, életed nem olyan érdekes és örömteli, mint régen, vagy elfáradsz, gondok nyomasztanak. Ennyire fontos a tudatosság, a szabad figyelem, és annak az elkülönítése, hogy mikor tapasztalsz és érzel, vagy mikor gondolkodsz vagy képzelegsz.


GYAKORLAT Harry Palmertől:
Babaszemmel

Figyeld meg, hogyan tekint a világra egy kisgyermek. Szabad, érdeklődő, ítélkezéstől mentes figyelemmel. Amikor csak eszedbe jut a nap folyamán, és nincs más célzott feladatod, próbálj kis ideig babaszemmel körbenézni, járni-kelni. Figyeld meg, mi a különbség, amikor így tanulmányozod a világot, és amikor a szokásos felnőtt szemeddel. Mennyiben más világ tárul eléd, milyen dolgok vonzzák így a figyelmedet, melyik érzékszerveddel érzékelsz inkább, mennyiben más érzéseket kelt benned, amit tapasztalsz?További érdekes gondolatokat, illetve gyakorlatokat is találsz
Harry Palmer: Tudatosság. Figyelmünk irányítása - Mini-kurzus a megvilágosodás hét pilléréből c. írásában.
A teljes mini-kurzus anyaga letölthető az oldal alján.

Jó felfedezést!

Térj vissza, hamarosan újabb érdekes gyakorlatot találsz ITT.

Ċ
Mónika Erika Dr. Kovács,
2012. máj. 14. 1:29